Mate se vrlo rado odazvao našoj molbi da se vrati u vrijeme snimanja kultnog skeča Huligan kola i da podijeli s nama iskustva sa snimanja.

Na početku skeča voditelj Marijo pozdravi Mirka Fodora koji je najavio vaš skeč. Jeste li dobili kakvu reakciju Fodora i općenito urednika emisije na vaš rad? Kako je bilo surađivati s HRT-om koji je puštao vaše skečeve i tako otvorio vaš rad prema široj publici?

Mate: Mirko Fodor i Mirna Zidarić su kraljevi, asevi te carevi. Bili su maksimalna podrška i štit od cenzure “odozgo” u bremenitoj 2008. godini. Zvučat će nevjerojatno, ali Mirko Fodor je uživo čak duhovit tip i pravi party animal što smo se uvjerili na domjenku na kraju sezone. Bernard se tada jadničak izgubio vrludajući brojnim hodnicima HRT-a do 2 ujutro,  dok smo mi bezbrižno tulumarili s Fodorom, Mirnom i Pišekicom.

Je li ovaj skeč, ili neki drugi možda, bio podvrgnut cenzuri, pogotovo zato što se tiče osjetljive teme navijačkog nasilja?

Mate: Ne da nije, nego su nam ustupili snimku sa slavonskog derbija Cibalija-Osijek na kojem se jasno vidi legendarni let letve popularnog Drleta.

Odakle ova ideja? Je li ovaj skeč bio reakcija na nešto konkretno ili na aktivnu kulturu mlaćenja i navijačkih nereda koji su u to vrijeme bili učestali? 

Mate: Postojala je ideja, zametak određene ideje sigurno, ali je katalizator iste bila genijalna reportaža sa spomenutog slavonskog derbija. Zato zahvala ide lucidnom kamermanu koji je u pravom trenutku prebacio kadar s terena na puno zanimljiviji “derbi” oko stadiona.

U ovom skeču ponovno čujemo legendarnog Franu iz Omiša. Možete li nam otkriti nešto više o tom misterioznom liku vaših skečeva? 

Mate: Gospodin Frane P. je institucija lokalnih televizija. Tih 2000-ih godina je zvao sve moguće kvizove, nagradne igre, tarot linije na lokalnim i nacionalnim televizijama. Frane iz Omiša i Ljubo iz Solina također s kojim ne znam što se dogodilo. Danas se Frane navodno povukao na selo u Poljičkoj republici u kućicu bez struje i telefonskog priključka ne bi li se oslobodio pošasti zvanja svakog kurca na televiziji.

Gdje je sada „prekrasni otrgnuti stolac s Malte“ s potpisima huligana? 

Mate: Vratili smo ga malteškom nogometnom savezu, navodno je zakucan na tribini na staro mjesto ali s potpisima naravno. Turisti iz naših krajeva navodno često hodočaste na stadion i slikaju se sa stolcem. Samo mali oprez za fanove: po njuškalu i e-bayu se pojavljuju lažni stolci, jeftine kopije, pa ne nasjedajte! Original je na stadionu Ta’ Qali.

Kako ste došli na ideju huligana Drle i do odluke tko će ga glumiti? 

Mate: Kako misliš na ideju? Pa kontaktirali smo čovjeka u Vinkovce direktno, nije mu bilo mrsko sudjelovati.

Sjećate li se anegdota sa snimanja skeča? 

Mate: Ja sam trebao biti novinar, ali me tada zdrmala neka luđačka gripa od 7 dana, vjerojatno covid 08. Matiju smo utrenirali u jedan dan i obavio je posao polu-besprijekorno, kao što se vidi. I još nešto, vrlo zanimljivo: prvo emitiranje skeča je prekinuto već na uvodu, nakon nekih tridesetak sekunda zato što je HRT imao breaking news – priznanje Kosova. Prvo smo se smrzli da nije ipak radi navijačkog zlosilja ali nije. Idući tjedan je skeč išao neometano.

Majicu huligan kola pronađi ovdje, a hoodie ovdje 🙂

1 KOMENTAR

  1. Kako ide tekst od ovog songa za glasanje za Rusa Drleta i Peru.
    Glasaj za Drlu i Rusa a ni Pero nije loš
    Uzmi telefonski …. šta onda ide?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here