Mate se vrlo rado odazvao našoj molbi da se vrati u vrijeme snimanja kultnog skeča Huligan kola i da podijeli s nama iskustva sa snimanja.

Na početku skeča voditelj Marijo pozdravi Mirka Fodora koji je najavio vaš skeč. Jeste li dobili kakvu reakciju Fodora i općenito urednika emisije na vaš rad? Kako je bilo surađivati s HRT-om koji je puštao vaše skečeve i tako otvorio vaš rad prema široj publici?

Mate: Mirko Fodor i Mirna Zidarić su kraljevi, asevi te carevi. Bili su maksimalna podrška i štit od cenzure “odozgo” u bremenitoj 2008. godini. Zvučat će nevjerojatno, ali Mirko Fodor je uživo čak duhovit tip i pravi party animal što smo se uvjerili na domjenku na kraju sezone. Bernard se tada jadničak izgubio vrludajući brojnim hodnicima HRT-a do 2 ujutro,  dok smo mi bezbrižno tulumarili s Fodorom, Mirnom i Pišekicom.

Je li ovaj skeč, ili neki drugi možda, bio podvrgnut cenzuri, pogotovo zato što se tiče osjetljive teme navijačkog nasilja?

Mate: Ne da nije, nego su nam ustupili snimku sa slavonskog derbija Cibalija-Osijek na kojem se jasno vidi legendarni let letve popularnog Drleta.

Odakle ova ideja? Je li ovaj skeč bio reakcija na nešto konkretno ili na aktivnu kulturu mlaćenja i navijačkih nereda koji su u to vrijeme bili učestali? 

Mate: Postojala je ideja, zametak određene ideje sigurno, ali je katalizator iste bila genijalna reportaža sa spomenutog slavonskog derbija. Zato zahvala ide lucidnom kamermanu koji je u pravom trenutku prebacio kadar s terena na puno zanimljiviji “derbi” oko stadiona.

U ovom skeču ponovno čujemo legendarnog Franu iz Omiša. Možete li nam otkriti nešto više o tom misterioznom liku vaših skečeva? 

Mate: Gospodin Frane P. je institucija lokalnih televizija. Tih 2000-ih godina je zvao sve moguće kvizove, nagradne igre, tarot linije na lokalnim i nacionalnim televizijama. Frane iz Omiša i Ljubo iz Solina također s kojim ne znam što se dogodilo. Danas se Frane navodno povukao na selo u Poljičkoj republici u kućicu bez struje i telefonskog priključka ne bi li se oslobodio pošasti zvanja svakog kurca na televiziji.

Gdje je sada „prekrasni otrgnuti stolac s Malte“ s potpisima huligana? 

Mate: Vratili smo ga malteškom nogometnom savezu, navodno je zakucan na tribini na staro mjesto ali s potpisima naravno. Turisti iz naših krajeva navodno često hodočaste na stadion i slikaju se sa stolcem. Samo mali oprez za fanove: po njuškalu i e-bayu se pojavljuju lažni stolci, jeftine kopije, pa ne nasjedajte! Original je na stadionu Ta’ Qali.

Kako ste došli na ideju huligana Drle i do odluke tko će ga glumiti? 

Mate: Kako misliš na ideju? Pa kontaktirali smo čovjeka u Vinkovce direktno, nije mu bilo mrsko sudjelovati.

Sjećate li se anegdota sa snimanja skeča? 

Mate: Ja sam trebao biti novinar, ali me tada zdrmala neka luđačka gripa od 7 dana, vjerojatno covid 08. Matiju smo utrenirali u jedan dan i obavio je posao polu-besprijekorno, kao što se vidi. I još nešto, vrlo zanimljivo: prvo emitiranje skeča je prekinuto već na uvodu, nakon nekih tridesetak sekunda zato što je HRT imao breaking news – priznanje Kosova. Prvo smo se smrzli da nije ipak radi navijačkog zlosilja ali nije. Idući tjedan je skeč išao neometano.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here