Neke od anegdota sa snimanja skeča „Košarka“.

Otkud ideja i inspiracija za ovaj skeč i zašto ste se odlučili izmisliti baš košarku?

Bernard: Skeč su u originalu, prvu ruku, napisali Mate i Matija. Mislim da su se sastajali kod jednog od njih, kod Matije, čini mi se. Kada bi davao prijateljima da pročitaju origanalni scenarij rekli bi mi: „Sine nemoj se sramotit, ovo ti je smeće.“, ali to bi rekli ionako za većinu skečeva. Teško je ljudima objasnit kad ne znaju kakvu si ti izvedbu zamislija i ostale stvari. Nadahnjivali bi se gledajući Monthy Python skečeve uvijek prije probe i snimanja.

Mate: Pojavile su se u to vrijeme neke pizdarije tipa croball i coccoball, nekakav nogometno-košarkaški hibrid s elementima kuglanja i flipera koje su pokušali pogurati neki domaći inovatori pa nam je to možda bila inspiracija. Mi smo u skeču htjeli promovirati igru s ubacivanjem lopte u koš, ali uz ocjenjivanje umjetničkog dojma da ne bude samo snaga u pitanju.

Zašto baš ko-šar-ka?

Bernard: Pitanje je – zašto ne? Što je to James Naismith pametniji od nas? Neš ti! Samo što je živio prije nas pa je zato imao prednost. Jedino to. Mi Balkanci smo glupi i ne možemo izmislit ništa osim rata, možda je zato iznenađujuće. Naismithu je čak bilo lakše u ono vrijeme, nije imao video igre, Playstation, nego mu je bilo dosadno, imao je vremena na pretek, nije znao što sa sobom. Bilo mu lakše čak pet puta. Danas taj James ne bi znao uplatnicu ispunit.

Možete li podijeliti neke anegdote sa snimanja ovog skeča?

Mate: Ovdje nas nitko nije pokušao tući jer Žnjan očito nema jaki kvartovski crew. Matijino udaranje Bernarda nije bilo planirano nego samo mahanje put lica, a na snimci je ostalo sasvim slučajno kao šaketina iz nekog razloga. Zasluženo u svakom pogledu.

Bernard: To kad pitate za svaki skeč je li bilo anegdota izgleda da nismo mogli normalno snimiti skeč i mirno poći kući. Izgleda da je kod nas droge, seksa i alkohola bilo u svakom skeču. Ima anegdota masu, al’ ja ih se ne sjećam jer san bio… Zapravo obleku sa snimanja (majicu) još uvijek iman i nosim je po kući.

Kakve su bile reakcije na skeč?

Mate: Polu-fantastične.

Bernard: Reakcije su bile odlične, kao i za svaki skeč. Reakcije su bile: ko-šar-ka! Pogotovo kod košarkaša koji stvarno misle da sam ja izmislio košarku. Eto im njihov James Naismith, nisu ni čuli za njega.

Replike iz skeča citiraju se na ulici, košarkaškim terenima, ali i po društvenim mrežama, čak u grupama rezerviranim za NBA košarku. Slažete li se kako vam je ovo jedan od najpopularnijih skečeva i zašto je to tako?

Mate: Nejasno mi je zašto moram ovo priznati, ali ovaj skeč je “Co To Maš” među skečevima.

Bernard: Pa ne bih rekao da je ovo najpopularniji skeč. Kad razmislim rekao bih da je ovaj skeč među 39 najpopularnijih, a imamo sve skupa 40 skečeva. Ne znam, očito je ljudima lako manipulirat.

Možete li nam otkriti lokaciju fantomskog kvarta Visoka 2?

Mate: Ima jedan portal u ulici Ivana Paštrića 7 na Visokoj 1 koji vodi u Visoku 2. Problem je što se otvara samo jednom godišnje i to onda kada se miče sat iz 2 u 3 na proljeće. Morate stati tamo i u 1:59 urlati iz sveg glasa “ja nemam razloga”. Onda se portal otvori i vi uskočite. Također, kaže se da Visoka 1 ima samo parking mjesta.

Bernard nam je s urbanističke strane objasnio otkud naziv kvarta Visoka 2.

Bernard: Ljudi koji nisu iz Splita, pa i ini, slabo su upućeni u splitske kvartove pa ne razumiju da splitska četvrt Visoka 2 ne postoji. Postoji Split 3, a ne postoji Split 1 i Split 2. Split 3 je jedini kvart koji ima broj u nazivu. Zato je baza s imaginarnim kvartom Visoka 2 posveta kvartu Visoka koji zaista postoji, a to znam jer sam u njemu odrastao i dan danas živin tu. Zapravo nam je bilo baza napisati Visoka 2, izgledalo nam je presmiješno, pa smo ostavili taj naziv. Na Visokoj je snimano pola skečeva Gitak TV-a. Visoka 2 je zato posveta kvartu u kojem sam rođen i u kojem smo snimali… Ma zapravo lažen, opet … dodali smo samo broj 2 jer nam je bilo smiješno da postoji Split 3, a ne Split 1 i Split 2. Zato smo nazvali kvart Visoka 2. Eto ga. True.

Udri lajk, subscribe, podrži, posjeti https://gitak.tv/podrzi/

3 KOMENTARI

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here