Za razgovor o poznatom skeču Gitkograd obratili smo se Mati, voditelju te opskurne dječje emisije, te sporednom glumcu Darku odnosno Bernardu jer glavni protagonist  lutak Švabo nije bio motiviran za dat izjavu.

Možeš li se sjetiti kako je nastao tekst uvodne pjesme?

Mate: Prije svega treba uputiti sve one koji nisu odrasli u Jugoslaviji kao mi na jednu popularnu dječju emisiju koja se tada prikazivala. Radi se o emisiji „Kocka, kocka, kockica“, a uvodna pjesma i animacija iz skeča Gitkograd su obrada te kultne i jako popularne jugoslavenske dječje emisije iz osamdesetih godina. Mi smo je naravno, malo unakazili.
Bernard: Mate je napravio tekst za uvodnu špicu jer je ipak on stihoklepac i ima iskustva u glazbi.

Odakle vam je došla inspiracija za skeč o dječjoj emisiji?

Bernard: Došli smo na ideju da napravimo skeč o dječjoj emisiji u kojoj su teme za odrasle zato što volimo kombinirati stvari. U Gitkograd skeč smo natrpali puno stvari iz raznih dječjih emisija našeg djetinjstva poput emisije „Branko kockica“, tj. „Kocka, kocka, kockica“ iz koje je uvodna špica, zatim pisma djece iz „Poštanskog sandučića“ (Slavica Knežević, Sreten Mokrović), pa razne dječje emisije s lutkom i svakako bolesna emisija s MTV-ija „Wonder Showzen“ koju je samo Mate tada gledao.
Mate: Shvatili smo da nam svakako nedostaje dječja emisija. Meni je tada super bila kaotična kvazi-dječja emisija na MTV-ju “Wonder Showzen”. Gitkograd je zapravo puno pitomiji od navedenog uzora.

Kako ste napravili špicu Gitkograda, otkud ideja za stop animaciju?

Mate: Pa ako je jedna fotografija po sekundi stop animacija onda u redu. Sjećam se da smo u pripremi fotografirali lik Švabe i mene u raznim pozama kako bi dobili nešto što će sličiti špici od emisije „Kocka, kocka, kockica“.
Bernard: Da, a onda je Marijo napravio montažu. Špicu je napravio Mate, a Marijo ju je dovršio.

Kome je pao na pamet lik Švabe?

Mate: Sjećam se da ga je Marijo krstio u Švabu, a neki takav lik je bio logičan za dječju emisiju pa makar se radilo o neotesanom pijancu kakav Švabo zapravo je.
Bernard: Ze Germans!?

Tko je bio zadužen za scenografiju?

Mate: Kao i uvijek, za scenografiju je bio zadužen Matija koji ju je napravio uz pomoć puno certifiksa i kolaža.
Bernard: Matija je u većini skečeva bio zadužen za scenografiju s tim da bi mu mi uvijek pomogli. Treba naglasiti kako mu je ovo bila jedna od zahtjevnijih scenografija. Bilo je puno posla pogotovo oko rada na cesti, onom putu na pozadini iza nas. Radilo se doslovno centimetar po centimetar s izolir trakom kako bi se dobili oblici koji podsjećaju na oblike iz dječjih emisija.

Možeš li podijeliti anegdote sa snimanja?

Mate: Sjećam se kako smo nakon snimanja otpuštali kočnice uz alkohol i nadosnimavali svašta (18+) na postojeću scenografiju i toplo se nadam da su te snimke uništene. Sjećam se da je montaža skeča isto bila kaotična. Ja sam radio na špici i na pjesmi cijelu noć i predao je Ivanu ujutro kao štafetu da je odnese kod Marija koji je pak trebao montirati ostatak skeča. Tako da smo skeč predali u zadnji čas video linkom, a na HRTu ga nisu stigli ni pregledati prije emitiranja pa tako ni cenzurirati. To mi je bio najdraži kaos ikada.
Bernard: Ja se sjećam da kada na probama ne bi mogli više psihički izdržati, onda bi se uz alkohol opustili i iživljavali nad tekstom do u sitne sate. Čak smo neke takve pokušaje snimili, ali nitko ne zna gdje je to sada i ne znam bi li uopće želio gledat to, jer je stvarno užasnih stvari bilo. U jednom smo trenu čak prizvali sotonu, tako da ima i njega na snimci, a to je bila jedna od mirnijih „seansi“, mogu slobodno reći. A da se nadovežem na Matu, na HRT-u su nas držali kao kap vode na dlanu što se tiče rokova isporuke. Nikada nas nisu požurivali niti su dizali paniku, jer je ovaj skeč, kako Mate kaže, isporučen prije samog emitiranja emisije, a oni s HRT-a na to nisu ni riječ rekli. Vidite koja je moć Gitka!

Zašto ste se odlučili da poklon u dječjoj emisiji bude baš knjiga Davora Domazeta-Loše? Kako je došlo do toga?

Mate: Tu knjigu smo kupili Matiji kao prank poklon za diplomu, pa ju je bilo šteta ne iskoristiti u skeču. Danas su svi koji imaju Facebook profil uvaženi teoretičari zavjere, a treba naglasiti kako je Lošo to bio odavno, prije svih i još je to dao ukoričiti.
Bernard: Na jednim probama smo čitali ulomke iz te knjige uz alkohol i valjali smo se po podu od smijeha. Onda smo iz zafrkancije stavili tu knjigu u skeč kao nagradu u nagradnoj igri. Knjiga je urotnička Knjiga postanka, ali je uvjet da je ne čitaš trijezan.

Kako vam je pala na pamet video igrica?

Mate: Ideja je došla u brainstormingu, poput mnogih drugih. Mislim da ju je Marijo izanimirao nekako u programu za montažu.
Bernard: Trebalo je popuniti skeč s još nečim šaljivim. Na jednom brainstormingu Ivan je došao s idejom da se napravi igrica po uzoru na video igre iz osamdesetih, u stilu Tetrisa, kroz koju bi se provukle šale o Sanaderu i prodaji dionica INE koje su išle za isplatiti dva mjeseca mirovine umirovljenicima. Tražili smo način da ubacimo te političke baze u dječju emisiju i tako smo došli do igrice. U početku je bila mala borba između Ivana i Marija jer je Marijo htio izbjeći komplikacije od animacije u montaži pošto smo kasnili s rokovima i tražio je jednostavnije rješenje, a mi opet nismo znali kako će to ispasti i ne bi imali vremena za popraviti ili ponovno snimiti skeč, što se također znalo dogoditi. Na sreću, Ivan je zagrizao i uspio se izboriti kod Marija da se ipak ne odustane od animacije. Srećom nije!

Kakve su bile reakcije na ovaj kultni skeč s obzirom da ima politički podtekst i da je bio vrlo aktualan?

Bernard: Reakcije su bile odlične, ali bi bilo zanimljivo vidjeti političke reakcije jer političkim strankama je uvijek najduhovitije kada se sprdate s drugom stranom, a ne njima, ma koliko loša baza bila. Nijedna od političkih opcija još nije rekla da je najjača baza kad sprdaš njegovu opciju. To je svugdje normalno osim u politici.

Gdje ste snimili ovaj kultni skeč?

Mate: Snimili smo ga u našem famoznom Studiju 8 koji nas je udomio cijelu 2008 godinu. Gomila skečeva je snimljena upravo tamo. Riječ je o napuštenoj menzi jedne proizvodne firme na izlazu iz Splita. Danas su tamo potpuno funkcionalni uredi. Trebali bi jednom napraviti nekakvu spomen ploču na zgradi!
Bernard: Svi skečevi Gitka snimani su u tom studiju, a on se nalazi u jednoj firmi koja se nalazila blizu Akvadukta. Na izlazu iz Splita krenete od Pevexa kraj balotaškog igrališta, zatim prođete ispod… uf, ne mogu, ne smijem vam više reći. Ne smijem odati lokaciju, Mate će me ubiti.

Udri lajk, subscribe, podrži, posjeti https://gitak.tv/podrzi/

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here